75 miljard eur naj bi bilo v davčnih oazah

Spet sem nekje v medijih zasledil, da naj bi bilo 75 milijard evrov slovenskega denarja v davčnih oazah.

Mogoče celo drži, da je od leta 1991 odšlo v davčne oaze 75 milijard evrov premoženja, kar je sicer po moji oceni pretirana številka. V nobenem primeru pa ne verjamem, da se ukraden denar ni povečini porabil.

Ljudje, ki so upravljali premoženje, ki je na koncu končalo v tujini, so skloni k plenjenju in ne k ustvarjanju premoženja – o tem sem že pisal tukaj , tukaj in tukaj.

Ker imajo ljudje v poslu in doma isto glavo, je skoraj nemogoče, da bi denar, ne glede na izvor, oplemenitili oz. so take osebe zelo redke.

Nakup večje barke, narejene po naročilu, vam v 5 letih v  povprečju vzame 80% vrednosti.  Drag avto boste po 4 letih prodali za cca 25% nabavne vrednosti. Igralnice niso narejene zato, da bi igralci oplemenitili denar. Prostituti in prostitutke ne vračajo denarja. Dobavitelji drog navadno ne vračajo denarja, ko se streznite (če se sploh kdaj).

Skratka, po mojih informacijah je v tujini ukradenega in pošteno zasluženega slovenskega denarja skupaj okoli 10 milijard evrov – tu pišem samo o denarju na računu, ne pa o zlatu, delnicah, nepremičninah. Prav tako je po mojih informacijah slovenskega denarja v tujini več pošteno zasluženega v tujini, kot ukradenega v Sloveniji.

Zato menim, da nima nobenega smisla vlagati več naporov, kot je preverba izvora premoženja ob investiciji v Sloveniji in ostali obstoječi ukrepi, v to, da bi denar prišel iz davčnih oaz nazaj v Slovenijo.

Prav tako trenutno nima smisla vlagati denar v Slovenijo, ker so sredstva, tako podjetja (deleži/delnice) kot nepremičnine, v povprečju precenjena. Poleg tega nepremičnine ne nosijo novega denarja, ampak, če odštejemo amortizacijo, ga samo izgubljajo.

Zadnji poskus pripeljati denar iz tujine nazaj v Slovenije, ki so ga Slovenci organizirali s pomočjo avstrijskih bank, je imel samo eno posledico – astronomske cene nepremičnin, ki so trenutne zanimive samo za investitorje, ki so zadovoljni z ničnim donosom, – povprečen Slovenec pa si, razen da se zapufa za 20 let, ne more kupiti niti stanovanja, kjer biva.

Predstavljajte si, kaj bi dodatnih 75 milijard likvidnosti naredilo na trgu nepremičnin in delnic. Vse bi naredilo totalno nedostopno za ljudi. Prav tako bi se zaradi likvidnostni sprožila splošna inflacija in ker vemo, da plače ne rastejo, bi bili povprečni ljudje pahnjeni še v večjo revščino.

Torej edini, ki bi imel korist od vračila 75 milijard evrov v Slovenijo bi bili tajkuni, ki so bili tako pogumni, da zaradi političnih vez niso umikali premoženja v tujino, ki bi lahko svoje premoženje iz dvomljivega izvora legalno prodali.

Dodaj odgovor