Vlog kot poslovna priložnost

Stalno spremljamo poslovno in podobno sceno v Sloveniji, in kadar se da, tudi širše. Ker se od gledanja še nihče ni vsega naučil, nove tehnologije in pristope tudi preizkušamo.

YouTube je poleg informacij in zabave postal platforma za posel. In kar je najbolj všečno – praktično vsak lahko začne iz nič.

Zato smo tudi mi poskusili oz. še poskušamo, kako se na YouTubu naredi posel.

Ker sem po duši dolgočasen finančnik bom začel najprej s tem vidikom

Investicija potrebna za začetek

  • pametni telefon s kamero od 50 EUR
  • stojalo za telefon od 25 EUR

Skupaj cca 75 EUR – potrebno je upoštevati, da večina ljudi že ima telefon, zato je najpogostejša investicija 25 EUR.

Cilj zaslužiti povprečno plačo 1650 EUR + telefon in naročnina 25 EUR + računovodstvo 25 EUR, skupaj 1700 EUR na mesec.

Glede na našo statistiko potrebujemo 100 ogledov za 1 cent (mi zaenkrat ne služimo nič, ker še nismo dosegli praga potrebnega za izplačila).

 Torej po naši statistiki bi moral bloger imeti 17.000.000, ja, pravilno ste prebrali, 17 milijonov ogledov na mesec za povprečno slovensko plačo.

Če naredite video, ki je zanimiv za ameriško (ali nemško ali angleško ali francosko) tržišče, pa bi isto plačilo dobil že nekje s 170.000 ogledi na mesec.

POJASNILA:

  • V izračunih je zajet samo zaslužek od ogledov oz. oglasov na YouTubu, ne vsebuje pa plačil oglaševalcev, za produkte, ki jih predstavite v videih.
  • V videih dostopnih na YouTubu se na 100 ogledov v Ameriki zasluži okoli 1 USD, kar je, če zanemarimo tečajno razliko med EUR in USD, cca 100-krat več, kot zaslužimo mi.
  • Predstavljena računica je okvirna in predstavlja zelo slab, če ne najslabši scenarij.

RAZLIKA MED ZASLUŽKI NA SLO IN US TRŽIŠČU

Seveda nas je zanimalo zakaj taka razlika med zaslužki pri videih, ki se gledajo samo v Sloveniji in tistih, ki se gledajo v ZDA.

Oglaševanje na YouTubu se odvija preko platforme GoogleAdwords. Omogočanje oglaševanja pa preko platforma GoogleAdsense. Torej oglaševalci uporabljajo GWords, vlogerji pa GAdsense.

  • Pri oglaševanju se oglaševalci odločijo, koliko so pripravljeni plačati za 1000 klikov – CPM.
  • Višina CPM je odvisna od več dejavnikov – torej za stvari, ki jih potrebujejo vsi, so oglaševalci pripravljeni plačati več, za bolj specializiran stvari (beri manj iskane, kjer je manj konkurence in kjer bi že iskalnik z neplačanimi zadetki pokazal samo eno podjetje) pa manj.
  • Po domače, oglaševalec se lahko odloči, da bo dal 50 USD za CPM (1000 ogledov) ali 5 c. Razlika je kar 1 proti 1000. Zato je tudi tako velika razlika v možnih zaslužkih.
  • Kot kaže, se na razvitih tržiščih oglaševalci odločajo za mnogo večji CPM, kot na nerazvitih tržiščih, kot je trenutno Slovenija.

SEDAJ PA SINTEZA

Trenutno je v Sloveniji dobičkonosnih le malo število vlogov. Kar kaže, da je oglaševalskega denarja še malo. Da bi YouTube oz. oglaševanje na YouTubu postalo učinkovito tudi v Sloveniji, pa je potrebno pripraviti več vsebin v slovenskem jeziku. Trend v oglaševanju je kljub dogovornem gospodarstvu v Sloveniji vse bolj v prid oglaševanju na internetu – Google se pogosto uporablja, YouTube pa se šele preizkuša.  

Če želite v podjetništvu preskusiti nekaj novega, poskusite z vlogom. Danes se vam morda še ne izplača – v naslednjih letih zna vloganje tudi v Sloveniji postati odlična priložnost za dodaten zaslužek ali celo alternativo službi.

NE pozabite: vaši sledilci so vaše premoženje. Ustrezno “vzdrževano” premoženje je v različnih oblikah možno unovčiti…

 

 

Vir:

  • povprečna plača http://www.stat.si/StatWeb/Field/Index/74

 

Za sliko se zahvaljujemo Vinnond in Freedigitalphotos.net.

Če se želite naučiti vloganja, vam lahko pri prvih korakih pomagamo mi. Uvodni razgovor s svetovalcem že za 50 EUR – za termin pošljite elektronsko pošto na info@h12storitve.si!

 

 

Dodaj odgovor